Bazal Gangliyonlar |
globus pallidus, nucleus caudatus, putamen, substantia nigra ve nucleus subthalamicus' bazal gangliyonlardır. Thalamusun yan tarafında her iki hemisferin derin bölgelerinde geniş yayılım gösterirler. Nuc. caudatus ve putamenden kortexin omurilik ile ilişkisini sağlayan motor ve duysal sinir lifleri geçer.
Motor Aktivitede Bazal Gangliyonların İşlevi
Motor kontrolde, bazal gangliyonlar kortikospinal sistem ile birlikte karmaşık hareketleri kontrol eder. kürek kullanma hareketleri, futbolda pas verme, ve alfabenin harflerini yazmak örnek verilebilir. Bunların çoğu bilinçdışı şeklinde yapılır.
Putamen Devresi
Öğrenilmiş hareketlerin bilinç dışı olarak yapılmasını kontrol eder.
Noral yolları duysal kortexin somatik duysal alanından ve motor kortexin tamamlayıcı motor ve premotor alanlarından başlar. Daha sonra nuc. caudatusa uğramadan putamene, oradan da globus pallidusun iç kısmına daha sonra talamusun ventroanterior ve ventrolateral çekirdeklerine geçer. Sonunda primer motor kortexe ve tamamlayıcı motor alan ile premotor alanın primer motor kortex ile yakın ilişkide olan kısımlarına geri döner.
- Putamen devresi girdisinin çoğunu primer motor kortexe komşu olan beyin kısımlarından alır. Çıktısı ise primer motor korteke veya onunla bağlantısı olan tamamlayıcı kortex ve premotor kortexe geri gider.
- Putamen devresi ile yakın ilişkili üç devre daha vardır. Putamenden eksternal globus pallidusa, subtalamusa ve substantia nigraya giden ve oradan talamus yoluyal motor kortexe dönen liflerdir.
- Subtalamusta oluşan bir lezyon ekstremitenin ani sallanmasına yol açar. Bu lezyonun karşı tarafında olursa hemiballismus çift taraflı olursa ballismus olarak adlandırılır.
- Putamende çok sayıda küçük lezyonlar yüzde gözde ve vücudun diğer kısımlarında korea denen seyirme hareketlerine yol açar.
EmoticonEmoticon