26 Haziran 2019 Çarşamba

Melatonin ve Sirakdiyen Ritim

Gece geç saatlerde kandaki seviyesi pik yapan melatonin hormonun sirkadiyen ritim üzerinde baskın bir etkisi bulunur.
Melatonin ışığa bağımlı olarak epifiz bezinden Triptofan aminoasidinden sentezlenir. Şimdi tüm bu yollara birlikte bakalım.

  • Göze giren ışık retinaya düşer, nasal ve temporal lifler yol alarak kiazma opticuma ulaşır. nasal lifler burda çapraz yapar. nasal ve tempral lifler birlikte iki ayrı trachtus oluşturur.
  • Trachtus opticus corpus geniculatum laterale de sinaps yapar. Daha sonra sinir liflerinin %70'i oksipital lobdaki görme alanına(17. broadman) gider. geri kalan sinir lifleri pretectal alan ve colliculus superiora gider.
  • Karanlığın naşlaması ile colliculus superiordan suprachiasmatic nukleus ve periventriküler nucleuse gider. buradan cervical gangliona uğrar. daha sonra post ganglionik sempatik liflerden noradrenalin salınarak depo edilen serotonin intracellüler salınıma yol açar.
  • Bu lifler aynı zamanda epifiz bezine ulaşır. Işık varlığında epifiz bezini inhibe eder. Karanlıkta aktifleşen epifiz bezi triptofan aminoasidinden oluşmuş olan serotonin hormonunu melatonin hormonuna dönüştürür. 
  • Pretechtal alan görme refleksleri ile ilgili bir alandır. Pupilla ve göz kapağı refleksini kontrol eder.
Saat gece 2 civarında melatonin değeri pik yapar. Stres hormonları seviyelerini azaltır. Beynin uyku durumunda kalmasını sağlar. Kan basıncını düşürür. Gastrointestinal sistemi güçlendirir. Saat 5 gibi melatonin seviyesi düşmeye başlar. Kan basıncı artar. Saat 9 da kortizol üst düzeye çıkar. Stres hormonu olarak bilinir. Melatonin bu saatlerde kandaki düzeyi oldukça düşmüştür.
Zamanın göreliliği 


EmoticonEmoticon